pondělí 2. ledna 2023

Rukodělné vánoční tvoření s dětmi

Na začátku adventu jsem navštívila na jedno dopoledne základní školu, kde jsme zrealizovali vánoční rukodělné dílny. V minulých letech jsem už takto párkrát působila v rámci předvánočního vyrábění nebo také u příležitosti Dne matek. Tentokrát jsem byla ve dvou druhých třídách, vždy na dvě hodiny. Každé dítě si celkem na 3 stanovištích vyrobilo několik vánočních ozdob či vánoční přání. 
Na prvním stanovišti děti vyráběly hvězdy z ruličky od toaletního papíru, ze které si ustřihly tři kolečka, následně je vložily do sebe, vystřihly špičky a hvězdu nabílily a pověsily na stuhu. 
Na druhém stanovišti se vyráběly hvězdy z barevných papírů a papírů s vánočními motivy, ze kterých si děti vystřihly pětiúhelník, který vlepily do druhého většího pětiúhelníku, ohnuly rohy a hvězdička byla na světě. Už zbývalo ji jen zavěsit na provázek. 
A na třetím stanovišti se pomocí Big shotu vyráběla přáníčka. Big shot je v podstatě lis, na kterém se dá pomocí různých šablon buď embosovat (vytlačovat reliéf) nebo vyřezávat z papíru, případně i z filcu a dalších materiálů. Takto si děti vyřezaly různé tvary, které nalepily na přání nebo naopak do přání vyřezaly tvary a ty následně podlepily. Také pak mohly ještě něco málo na přání dokreslit, jako např. zavěšení vánočních koulí.
Oproti původnímu plánu jsme museli trochu zkrátit délku rukodělné dílny, tak jsem se trochu obávala, abychom vše stihli. Nakonec se ale ukázalo, že to vyšlo časově naprosto krásně a dokonce si každé z dětí ještě stihlo vyřezat jeden tvar z filcu jako ozdobu. Navíc díky tomu, že dětí bylo v obou třídách kolem 15 a stanoviště byly 3, tak nikdo neměl příliš příležitostí se nudit.

Děti byly nejvíce nadšené z toho, že mohly točit klikou u Big shotu a tím vyřezávat tvary. Já jsem z toho byla nadšená již o poznání méně, obzvláště proto, že jsem se k tomu celé dopoledne skláněla a následně mě zbytek dne bolela záda. 😅 Celkově si ale myslím, že jsme si vyrábění užili a dětem se výrobky povedly. 🙂
 Tyto i jiné podobné rukodělné činnosti také nabízíme jako pravidelný kroužek v rámci rukodělného oddílu 117. PS Kalich. Případně je možné domluvit realizaci podobné tvořivé dílny i u vás ve škole.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)