úterý 9. září 2014

DIY návod-jak zúžit sukni

 Přišel mi dotaz, jestli bych nevytvořila návod na zúžení sukně, a jelikož jsem teď jednu vhodnou k zúžení našla, tak jsem postup rovnou nafotila a podělím se o něj s vámi. Tentokrát to byla další sukně, kterou jsem dostala v hromadě od babičky (první dvě jste mohli vidět tady a tady).
 Vzhledem k délce, jsem se rozhodla ji zkrátit (návod jste mohli vidět zde) a vzhledem k jejím širším bokům, jsem ji chtěla i trochu zúžit (nejsem si jistá, jestli je to na fotce vidět). Já budu tedy zužovat jen širší boky, ale pokud chcete sukni zúžit celou, postup bude stejný, jen ji zúžíte po celé délce nebo tak, jak se vám to bude hodit. :)
 Co budeme potřebovat? Sukni na zúžení, špendlíky a nůžky.
 A jak nato tedy? Já jsem začala tím, že jsem sukni ustřihla, což vy samozřejmě nemusíte, pokud ji nechcete také zkracovat.
 Poté jsem ji našpendlila v místech, kde ji chci zúžit. Použít k tomu můžete buď takovou, která vám dobře sedí (přiložíte na sukni zužovanou), nebo to prostě odhadnete podle toho, jak moc ji chcete zúžit. Další možností je samozřejmě špendlit sukni obrácenou naruby na sobě, ale to se nemusí vždy povést.
 Sukni tedy obrátíme naruby a srovnáme švy co nejvíc to půjde, aby nové švy navazovaly na ty původní. Pokud máte spodničku, tak je nejlepší zvlášť zúžit spodničku a zvlášť vrchní látku. Záleží ale na tom, jak moc sukni zužujete, jestli jen trochu, není potřeba se spodničkou něco dělat.
 Než se pustíte do šití, vyzkoušejte si sukni ještě na sobě, jestli sedí tak jak chcete. Pokud ano, je na čase sednout si ke stroji a podle našpendlení udělat nový šev. Měl by co nejpomaleji navazovat na šev původní, aby se nevytvořila boule na přechodu mezi švy.
 Pokud jste sukni zužovali hodně, vezměte do ruky nůžky a cca 1 cm od švu ustřihněte přebytečnou látku. Po ustřižení ještě okraj začistěte entlovacím stehem. Já jsem ale sukni zužovala jen málo, takže jsem přebytečnou látku ani nestříhala, jelikož jí bylo málo.
 Moje práce tím ale neskončila. Ještě jsem musela na sukni dokončit úpravy. Rozhodla jsem se, že jednoduše zkrácené už mám dvě sukně, takže bych mohla tuto sukni předělat trochu zajímavěji. Na výsledek se podívejte sami, dozadu dolu jsem udělala otvor a přidala jsem knoflík. Práce to byla trochu náročnější než jsem původně čekala a i tak se sukně trochu vlní. Mimo jiné bych řekla, že si sukni předchozí majitelka sama ušila.
 Doufám tedy, že alespoň pro někoho z vás byl tento článek užitečný a inspirující. Dejte mi vědět, jestli jste se do něčeho takového pustili a jestli byl popis dostatečně srozumitelný. Za jakékoliv poznámky a dotazy budu ráda. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)