čtvrtek 24. dubna 2014

DIY návod-jak zúžit kalhoty

 Opět jsem si pro vás připravila článek s návodem, tentokrát na zúžení kalhot. Samozřejmě záleží, jak moc je chcete zúžit, ale pokud jen nohavice (a ne pas), tak to není nic složitého a hned uvidíte jak na to.
 Nerada vyhazuji oblečení z důvodu, že se mi na něm něco nelíbí. Jedním z těchto případů jsou právě kalhoty. Vlastně nemám ve skříni mnoho kalhot, které bych nezúžila nebo jinak neupravila. Proč bych je měla vyhazovat, když se mi líbí např. jak mají udělaný pas nebo jejich barva apod, jen proto, že jsou příliš široké? Když je přitom můžu tak jednoduše zúžit...

 Co si tedy musíme na zužování připravit? Kalhoty, které chceme zúžit, špendlíky a nůžky. 
 Na začátek je potřeba se rozhodnout, jak moc chceme mít kalhoty ve výsledku široké. Nejjednodušší je vzít si nějaké jiné kalhoty, které nám vyhovují a podle nich měřit. Samozřejmě si lze kalhoty obléci naruby a našpendlit je na sobě, ale máme tu riziko křivého připravení. Musíme si však hlídat na jaké straně kalhoty zužujeme, protože především džíny mají jeden šev skrytý (tedy hřbetový) a druhý viditelně prošitý. Aby tedy zúžení bylo vidět co nejméně, musíme upravovat stranu skrytého (hřbetového) švu (nahoře na fotce je šev viditelný, dole skrytý).
 Kalhoty tedy obrátíme naruby, stranu, kterou chceme zúžit, srovnáme co nejvíce podle švu (pokud to bude nakřivo, tak nám švy nebudou navazovat na sebe) a podle druhých kalhot našpendlíme. Opět musíme mít kalhoty co nejpřesněji na sobě.
 Je potřeba mít obě nohavice alespoň přibližně stejně široké, čím užší kalhoty, tím více jsou rozdíly vidět. Nejjedodušší je dát si nohavice přesně na sebe a jednu podle druhé naměřit. Správně bychom také měli alespoň trochu (v místě zužování) porozpárat dolní obrubovací šev, kterým je nohavice začištěná, a po zúžení a odstřižení přebytečné látky bychom šev znovu zašili, a tak opět krásně zakončili nohavice. Osobně se mi do toho příliš často nechce, obzvláště, pokud si zužuji pouze džíny. Nechávám tedy na vašem uvážení, jestli nohavici začistíte či nikoliv.
 Když máme našpendleno, doporučuji kalhoty vyzkoušet (stačí naruby), abychom se ujistili, že dobře sedí. Pokud je vše ok, pustíme se do šití. Šev by měli být co nejrovnější, aby kalhoty netvořili nějaké boule. Navíc šev nový by měl co nejpomaleji navazovat na šev původní, aby se nevytvořila boule i tam.
 Doporučuji ještě jednou vyzkoušet, tentokrát už ne naruby, jestli vše sedí jak má. Pokud si ale věříte, stačí vzít rovnou do ruky nůžky a přebytečnou látku cca 1 cm od švu odstřihnout.
 Teď si ještě jednou sedneme ke stroji a entlovacím stehem začistíme okraj, aby se netřepil.
 Tak a už máme hotovo! Zabralo mi to necelou půl hodinku, myslím tedy, že to není nic náročného. :) Možná je to opět pro některé z vás běžná práce, ale třeba někdo najde odvahu a vytáhne ze dna skříně příliš široké kalhoty a po drobných úpravách je začne zase nosit. 
Pozn.: Pokud máte hodně široké kalhoty a chcete je hodně zúžit, doporučuji zúžit každou nohavici z obou stran (jak šev boční, tak šev středový). Jinak totiž budete mít nově vzniklý šev šikmo. Pokud ale chcete zužovat jen trochu, není příliš znát, že by šev byl šikmý. 
 Už ani nevím kolik kalhot jsem takto upravila. Tady a tady jste mě mohli vidět v některých ze zúžených kalhot. Ale zužování není mojí jedinou úpravou kalhot. Dost často se mi doma nahromadí kalhoty (nejčastěji pouze od dvou osob), kterým je potřeba opravit přebytečná díra. Někdy to vážně stojí za to, jako např. minulý víkend...
 Pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky, budu ráda, když napíšete. Dejte vědět, jestli jste se do něčeho podobného pustili nebo pustíte a jaké máte tipy. :)

14 komentářů:

  1. supr návod, na zúžení sukně by nebyl? :) mám jednu fakt rozevlátou, ale pasovala by mi víc, kdyby byla užší (pas ne, ten je v poho)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Návod můžu vytvořit, (pokud tedy najdu nějakou sukni, kterou bych zužovala), ale prakticky se sukně zúží hodně podobně jako kalhoty :)

      Vymazat
  2. Neměla by jste návod na zúžení kalhot,džín v pase a bocích?Po porodu jsem zhubla a váhu si držím již 3 roky a doma mi leží spousty oblíbených kalhot.Děkuji Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemám teď žádné kalhoty na zúžení v pase, ale pokud nějaké takové objevím, ráda návod udělám. :) Je to trochu složitější, ale pokusím se popsat stručně jak na to : je potřeba odpárat pas (pasový límec, do kterého jsou kalhoty všity) i s poutky na pásek, poté je možné zúžit boky tak, aby seděly (zužují se stejně jako nohavice) a následně opět všijeme do pasového límce a posuneme knoflík, aby pas neplandal. Doufám, že jsem vám alespoň trochu pomohla a snad se mi brzy povede vytvořit i podrobnější návod. :) Ellie

      Vymazat
  3. dobrý den, ráda bych zúžila teplákové kalhoty,ale potřebuji na vnitřní straně. Poradíte? Mezi nohama mi to dělá nepěkný vzhled, po mém zúžení. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nový šev je potřeba navázat co nejpomaleji na původní šev (viz. jeden z obrázků v článku) a doporučuji zužovat max. cca do půlky stehen, pokud není potřeba více. Snad se to úspěšně povede. :-)

      Vymazat
  4. Dobry den.Chci se optat zda muzu zuzit kalhoty dziny od kolen dolu a jak?Dekuju Pepa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, džíny je možné zúžit od kolen dolů, naměříte si o kolik chcete kalhoty zúžit, našpendlíte a doporučuji vyzkoušet, jestli je to opravdu podle představ. Poté šijete podle našpendlení a přebytečný materiál ustřihnete a případně okraj začistíte např. entlem. Podrobněji je to popsané v článku výše. Přeji úspěšné šití. :-) Ellie

      Vymazat
  5. Super clanek, jsem rada, ze jsem narazila na par tipu. Nemuzu nikde najit jak zuzit kalhoty i v pase, asi vezmu proste svuj Juki F300 spolecne se silnou jehlou a presiju :D
    www.lucyjirak.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :-) To je jedna možnost a asi ta nejjednodušší. :-D Ale jinak bych doporučovala odpárat pas (pasový límec, do kterého jsou kalhoty všity) a následně kalhoty zúžit podle potřeby a zmenšit i pasový límec tak, aby se dal následně všít zpět na kalhoty. :-) Je to už ale trochu složitější a i časově náročnější. :-D Ať se dobře šije! :-)

      Vymazat
  6. Je tenhle návod natočený na YouTubu?? Dik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím ne, natočený ho ale mám a do budoucna mám v plánu video publikovat.

      Vymazat
  7. Ale, jak zúžit venkovní stranu?Ta je prošitá jinak!!!Když udělám jen vnitřní tak to vypadá blbě!Potřebuji celkem 8cm dole , - ke kolenům do ztracena!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě je potřeba šev rozpárat v dostatečné délce, nohavice zúžit a zpět sešít stejným způsobem jakým byly nohavice sešité předtím, aby šev navazoval. Ideální je samozřejmě nohavice zúžit z vnitřní i venkovní strany o stejný kus.

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)