pondělí 15. prosince 2014

DIY návod-jak ušít dárkový pytlík

 Vánoce se nezadržitelně blíží a je čas myslet na dárky. Nevím jak vy, ale já dárky sháním většinou až na poslední chvíli. Nejprve mám totiž problém vymyslet nějaký zajímavý dárek a když se mi povede vymyslet, tak jejich pořízení/výrobu nechávám až na poslední chvíli, jelikož "času je ještě dost". Letos jsme se s Martinem rozhodli dát kamarádům na Vánoční výpravě pár bonbonů Lindt, které alespoň já osobně mám moc ráda. Na tak dobré bonbony to chtělo i nějaký pěkný obal. Takže jsem se rozhodla ušít organzové pytlíky.

 Jelikož mi to přijde jako celkem jednoduchý a přitom hezký výrobek, rozhodla jsem se s vámi podělit o návod na jeho ušití. Co si tedy připravit? Organzu nebo jinou látku, ze které pytlíky ušijeme, špendlíky, nůžky, metr nebo pravítko, nit v potřebné barvě a stužku, kterou budeme pytlík utahovat.

 Začneme tím, že se rozhodneme, jak velký pytlík budeme šít. Já se rozhodla pro přibližně 9 cm široký a stejně tak vysoký. Naměříme si dvojnásobný rozměr šířky (v mém případě 18 cm) a přidáme navíc 1-2 cm na sešití. Na výšku si naměříme tolik cm, kolik chceme mít pytlík vysoký a přidáme navíc 0,5-1 cm na sešití dole a přibližně 5 cm nahoře, abychom mohli udělat otvor na stuhu a ještě kus látky měli navíc a pytlík byl hezčí (celkem jsem si tedy naměřila 16 cm). Takto velký obdélník vystřihneme. Upozorňuji, že čím menší pytlík budete chtít udělat, tím hůře se bude šít.
 Dále obdélník přeložíme líc na líc a našpendlíme na dvou ze tří volných stran. Po našpendlení sešijeme nejprve na kratší straně a na straně delší pouze tak, aby nám zbylo ještě 5 cm (které jsme přidali navíc) volných.
 Teď začistíme cca 0,5-1 cm (záleží na šířce stužky) okraje a tento kus nebudeme sešívat dohromady, abychom zde vytvořili díru na provlečení stužky. Zahneme tedy kousek látky (do rubu-aby na lící nekoukal roztřepený kraj látky) a ten sešijeme. Je potřeba toto udělat na obou stranách budoucího otvoru. Když máme začištěný otvor, pokračujeme v sešívání pytlíku až do kraje. Po té ještě začistíme okraj entlovým stehem.
 Po sešití dvou ze tří stran pytlíku, ohneme horní okraj dolů (stále pozor, aby to bylo do rubu a z líce to nebylo vidět) a to tak, aby nám pod spodním krajem otvoru na stuhu zbylo ještě tak 0,5-1 cm látky. Následuje sešití látky v úrovni horního okraje pytlíku.
 Aby nám nezůstal okraj látky koukat a měli celý "tunel" na stuhu, ohneme okraj látky dovnitř budoucího "tunelu" tak, aby nebyl vidět. Opět sešijeme a tento šev by měl být v úrovni dolního okraje otvoru.
 Dále si naměříme délku stuhy, kterou budeme potřebovat. V mém případě to bylo kolem 18 cm plus přibližně 10 cm, aby se pytlík pohodlně dal zavázat. Pytlík otočíme tak, aby už nebyl naruby, stužku protáhneme tunelem a na koncích uděláme uzlík, aby se netřepila. A máme hotovo! :) Stažením stuhy pytlík můžeme zavázat na mašli.
 Je také možnost otvor nedělat vůbec a stuhu vždy na pytlík navázat z venku. V tom případě bychom horní okraj pouze dvakrát založili a bylo by hotovo.
 Další možností je nenechávat na horním kraji látku a udělat tunel rovnou. V tomto případě bychom nenechávali tolik látky nahoře, a pouze vytvořili dolní okraj tunelu tak, jak je popsáno výše.
 A ještě jednu možnost vám nabídnu, a to tu, kterou jsem původně měla v plánu udělat. Chtěla jsem udělat v úrovni otvoru na stuhu ještě jeden otvor (stejně velký) na druhé straně pytlíku a povléknout každým otvorem jednu stuhu. Její konce zauzlovat dohromady a pytlík by se zavazoval zatáhnutím za obě stuhy najednou. Ale myslím, že v tuto chvíli by už mašle na ozdobu vypadala divně.

 Práce na jednom pytlíku mi trvala kolem půl hodinky, když jsem udělala pytlík několikátý, tak to už šlo i rychleji. Doufám, že se do výroby pytlíků pustíte také a využijete je během Vánoc. Dejte mi vědět, pokud by něco z popisu nebylo jasné nebo byste měli nějaký dotaz.

  Na závěr (pokud jste dočetli až sem) mám pro vás hádanku : na modré pytlíky jsem použila zbytek látky z výrobku, který jste zde na blogu už viděli, víte jaký výrobek to byl? Nechte komentář s odpovědí, s kontaktem a s rozměry jak velký pytlík byste chtěli nebo mi pošlete mail do soboty 20.12. do 22:00 a poté vyberu jednoho výherce, kterému ušiji takovýto modrý pytlík libovolné (ale rozumné-nejmenší 8*8 cm, největší 25*25 cm) velikosti podle jeho přání. :)

3 komentáře:

  1. Super pytlíky, hádám že jsou to šaty z článku Večernice. Daniel Šnajdr. sedesak@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, odpověď je správná a gratuluji k výhře :) Ellie

      Vymazat
  2. Děkuji všem soutěžícím, někteří psali odpovědi i na mail a všechny vaše odpovědi byly správné :) Vítězem se stává D. Šnajdr, ale pokud by dárkový pytlík chtěl i někdo další, napište mi a se nějak domluvíme :) Ellie

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)