středa 20. srpna 2014

DIY návod-jak ušít povlak na polštář

 Minulý týden jsem šila povlak na polštář a rozhodla jsem se, že to rovnou zdokumentuji a třeba by vás to mohlo zajímat.
 Co budeme potřebovat?  Polštář, na který chceme povlak ušít, látku, ze které budeme šít, nůžky, špendlíky, knoflíky/zip/tkaloun.
 Začneme tedy tím, že si naměříme velikost látky podle polštáře. Já jsem měla pouze pruh látky, který byl tak akorát široký, takže jsem ho přehnula napůl a ustřihla pouze správnou délku. Lze si samozřejmě připravit dva čtverce (či obdélníky-podle tvaru polštáře), každopádně je ale potřeba nezapomenout přidat cca 2 cm látky navíc v místě, kde budeme látky sešívat (tzn. téměř po celém obvodu).
 Když máme nastříháno, sešpendlíme si látku v místech, kde budeme šít. To uděláme tak, že přiložíme oba čtverce/obdélníky na sebe (v mém případě jsem látku pouze přeložila napůl). Musíme je ale přiložit lícem na sebe. V tuto chvíli už sedneme ke stroji a sešijeme našpendlené strany. Pozor ale, musíme jednu celou stranu nechat volnou, abychom měli kudy dávat dovnitř polštář.
 Jedna strana nám tedy zůstala nezašitá a nezačištěná. Aby se nám nepárala, zahneme ji dvakrát dovnitř, tím by neměl být vidět ani kousek ustřiženého kraje látky. Opět našpendlíme a zašijeme, nejlépe tak, aby byl šev stále stejně daleko od kraje.
 Dalším a posledním krokem je vytvoření nějakého zapínání. Jednou možností je našít po celé délce nezašité strany zip. Další možností jsou knoflíky nebo můžeme našít tkaloun, který se bude zavazovat. Já jsem zvolila variantu s knoflíky. Naměřila jsem si 1/4 od krajů a v tom místě jsem na jednu látku našila zevnitř knoflíky a na druhou jsem udělala dírku na knoflíky. Použila jsem dva průhledné knoflíky, pokud budete mít delší stranu, tak knoflíků přišijte více. Pokud byste chtěli použít tkaloun, tak místo knoflíků a dírek na knoflíky našijete na toto místo kousek tkalounu (vždy proti sobě, aby se dali zavázat).
  
 Knoflíkovou dírku si připravíme tak, že na látku si označíme čárkami okraje knoflíku v místě, kde chceme knoflík mít. Dále si na stroji nastavíme úzký entlovací steh a nastavíme si stehy co nejblíže u sebe. Ušijeme takto prostor od jedné čárky k druhé. Za označeným okrajem knoflíku si přenastavíme na širší entl a ušijeme tím ještě tak půl cm. Pak si látku otočíme o 180°, abychom mohli ušít ještě druhou stranu dírky. Prostor mezi čárkami opět ušijeme užším entlem (musíme nechat mezeru přibližně 2 mm mezi prvním a druhým užším entlem, abychom měli prostor na dírku) a na konci uděláme opět cca půl cm entlem širším. Dírku musíme však ještě vytvořit a to tím, že vezmeme buď speciální děrovač na dírky (nevím, jak se jmenuje, měl by být však u stroje) nebo použijeme klasické malé nůžky a dírku prostě prostřihneme. Dírka by tímto měla být hotova a zbývá jen přišít knoflík tak, aby do dírky zapadal a po zapnutí se nikde nekřivila látka.
Práce mi zabrala celkem přibližně 20 minut, což si myslím, není nic hrozného. Takže se nebojte pustit do práce. :)
 
 Nevím, jestli byl pro vás tento článek zajímavý, možná je to příliš snadné a obyčejné. Dejte mi vědět, jestli jste povlak na polštář už šili a budu ráda za jakékoliv dotazy a připomínky. Pokud je něco nejasné, ráda to dovysvětlím. A pokud by vás zajímal DIY návod na něco konkrétního, napište mi prosím a já se to pokusím vytvořit, pokud to bude v mých silách. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)