pátek 23. března 2012

UMP

 





Minulý měsíc jsem se sestřenkou navštívila výstavu "Pražské módní salony 1900-1948" v Uměleckoprůmyslovém muzeu (na doporučení babičky). Mají zde kolem osmdesáti oděvů:nádherné dámské šaty a kostýmky i pánské obleky, které zobrazují vývoj módy na začátku 20.století. Vystaveny jsou díla úspěšných podniků (hlavně tehdy úspěšných-např. Rosenbaum, Bárta...), která jsou inspirována francouzskou módou a anglickým krejčovstvím. 








V době Rakousko-Uherské monarchie se mi líbily především rozšířené sukně s honzíky/turnýry. Celkem mě překvapila jistá extravagance, např. asymetrie. Hodně se tehdy používala krajka.
V období První republiky byla častá zvonová sukně, občas třpitivé korálky a jiné doplňky. Tato móda se mi také velmi líbí. (Dvoje šaty z té doby mám i doma. Nedávno jsem je totiž našla po prababičce :) ).
I přestože se móda v mnohém změnila, výstava je pěkná a některé z modelů by se daly využít i dnes. Pro mě to byl pohled do minulosti-viděla jsem "na živo" modely, které jsem dříve znala jen z filmů. V jistém směru se mi styl první poloviny 20.století líbí víc než dnešní:dámy měly vždy krásné, nažehlené šaty a účesy..., pánové byli gentlemani...chtěla bych tuto dobu (nebo alespoň podobné prostředí) navštívit.
Pražská elegance bez časového omezení, šaty ze salonu Hany Podolské
Rakousko-Uherská monarchie.Vlevo:Jan Franz Robes Confections, vpravo:Matylda Mašková
První republika




Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)