sobota 22. března 2014

DIY návod-jak zkrátit sukni

 Dnes jsem si pro vás připravila trochu jiný článek, než jaké se tu objevují normálně. Opět jsem sáhla po sukni z hromady od babičky (první ze sukní jste mohli vidět tady) a zkrátila jsem si ji, protože se mi přeci jen zdála dosti dlouhá. Tentokrát vám však i ukážu a popíšu, jak takové zkracování probíhá.

 Co tedy potřebujeme? Samozřejmě sukni, kterou chceme zkrátit, špendlíky, nit v barvě zkracované sukně (nebo alespoň co nejpodobnější), ostré nůžky, metr.
 Nejprve si musíme rozmyslet, jak dlouhou sukni chceme. Já jsem si vzala sukni jinou a podle ní jsem si sukni delší našpendlila. Musíme však dát pozor, abychom měli dolní okraje sukně dobře srovnané. Pokud by byly křivě, naměřili bychom si i křivě délku sukně. Můžeme si délku sukně i vyzkoušet na sobě zahnutím a našpendlením dolního okraje dovnitř. Ať už jsme si sukni našpendlili jakýmkoliv způsobem, doporučuji zkontrolovat rovnost našpendlení tak, že si změříme délku látky od spodního okraje ke špendlíkům. Měla by být všude stejná.
 Když už délku máme našpendlenou, přidáme cca 3 cm po celém obvodu sukně a můžeme stříhat.
 Nyní zahneme a našpendlíme ty 3 cm dovnitř a to tak, že přehneme dolní okraj jednou (cca 1,5 cm) a vzápětí zahneme ještě podruhé. Díky tomu nebude dole ani z jedné strany vidět roztřepený konec látky. Pokud má sukně spodničku, budeme dolní okraj zahýbat stejně, ale o něco více (přibližně o 1-2 cm), aby byla spodnička kratší a nemohla zpod sukně koukat.
 
 
 Můžeme si ještě zkontrolovat, jestli máme sukni všude stejně dlouhou přeložením sukně napůl a přiložením horního okraje přesně na sebe. Tím vidíme případné rozdíly délky. Nejlepší však je, když si sukni oblečeme a někdo jiný posoudí případné rozdíly délky. Přeci jen je střih uzpůsoben postavě, takže na zadní část sukně je potřeba látka trochu delší.
 A můžeme jít šít... :) Je potřeba dát si pozor, aby nám šev netvořil moc vlnky a byl všude přibližně stejně daleko od okraje.
 A máme hotovo! Zkracování mi zabralo celkem něco kolem třičtvrtě hodinky, takže to není nijak zdlouhavá práce. Večer jsem v sukni mohla hned vyrazit do divadla. Vzala jsem si k ní jednoduché bílé tričko a černý svetr. Jelikož bylo teplo, mohla jsem jít jen v balerínkách a ani kabát nebyl potřeba.
 
  Pro někoho tento článek možná nebyl nijak zvláštní a zajímavý, ale třeba se najde i někdo, koho jsem takto inspirovala a motivala do něčeho se pustit. Budu ráda za jakékoliv dotazy nebo poznámky. :)

6 komentářů:

  1. Hey :)
    Your blog is really great-i love it so much. Maybe you're interested in following each other ? I would love it ❤ Pls let me know in a comment on my blog
    kisses, Anna ♥

    OdpovědětVymazat
  2. great tips ! Love the color ! Thanks for sharing

    Bisous from FRANCE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Merci beaucoup ! :)
      Bisous de la République Tchèque

      Vymazat
  3. prima návodek, určitě některé postřehy využiju...:-D

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)