pondělí 23. října 2023

Braletky

Minulý rok na jaře (to už je to tak dlouho?!?) jsem se zúčastnila online kurzu od Zdeňky z Bratobe, během kterého jsme šily braletky. Pravidelně každý týden vycházela videa, k tomu jsme měly k dispozici i další materiály včetně střihu a Zdeňka byla k dispozici i v rámci online konzultací a odpovídala na dotazy účastnic.

Musím se přiznat, že mi dělá problém šít dle aktuálního zadání. Takže pár úkolů jsem splnila v dané době, ale u některých to dopadlo tak, že jsem je sice poctivě nastudovala, ale do šití jsem se pustila až později a braletku ušila najednou a ne postupně. Velkou výhodou ale je, že k tomu není potřeba kdoví kolik látky, stačí jen celkem malý kousek úpletu, který člověk najde doma (ale samozřejmě, že jsem si musela koupit nějaký nový). A pak několik dalších součástek jako ramínka, pruženka, lemovací pruženka, posunovače apod.

Tuto první braletku jsme šily dohromady s Luckou a obě naše braletky dopadly skoro až překvapivě dobře s ohledem na to, že to byl náš první pokus. A navíc jsou ohromně pohodlné. Provedly jsme také drobnou úpravu - přidaly jsme si zapínání. Braletka z kurzu byla jen přetahovací přes hlavu, což se nám zdálo trochu nepraktické a nebylo nic jednoduššího, než si upravit zadní díl střihu a zapínání přidat. Ale pravdou je, že bez zapínání by bylo šití o něco jednodušší.

S první braletkou jsem byla dost spokojená, takže jsem se téměř vzápětí pustila do šití další braletky. Trochu jsem si snížila přední díl, jinak jsem žádné úpravy už nedělala. Je zajímavé, že je tato braletka poněkud měkčí než ta první, což je asi jednak způsobené tím, že jsem méně natahovala lemovací pruženku a zároveň dolní pruženka byla také nějaké měkčí. Ta se mi nakonec i trochu vytáhla, takže jsem si ji asi tak po roce celkem intenzivního nošení ještě více utáhla. 

Odhadnout, jak moc utáhnout právě dolní pruženku a lemovací pruženku, je podle mě to nejsložitější na celém šití braletky. Pak se také trochu hůře představuje, kam přesně našít ramínka, protože braletka v nataženém stavu vypadá trochu jinak než v povoleném.

O tom jsem se přesvědčila ve chvíli, kdy jsem šila braletku pro Ivu. Chtěla vzadu dvojitá ramínka, ale po ušití jsme zjistily, že jsou až příliš v boku. Trochu jsem je tedy nakonec ještě posouvala více ke středu zad. U této braletky jsem si také vyzkoušela nový vylepšený střih. Ukázalo se ale, že tvarově se nám asi překvapivě o něco více líbí ten původní střih. 

A když už jsem šila braletku pro Ivu, tak mě to tak nadchlo, že jsem si rovnou ušila ještě další i pro sebe. Zkusila jsem ji střihnout také podle nového střihu a tentokrát jsem ji udělala bez zapínání, pouze přetahovací přes hlavu. Ramínka jsem po vzoru Ivy udělala také dvojitá, ale mohla jsem je navíc udělat ještě překřížená vzhledem k tomu, že braletka není rozepínací. Navíc jsem vrchní vrstvu udělala z lycry a spodní z úpletu, protože jsem braletku šila s úmyslem, že v ní budu chodit běhat. Tím pádem je braletka poněkud upnutější, což by na běžné nošení úplně ideální nebylo, ale na běhaní je to příjemné.

Na závěr musím poděkovat Zdeňce, že měla kurz tak krásně připravený a že jsem se díky ní do šití braletky pustila.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)