úterý 19. října 2021

Zavinovací šaty


Během léta jsem měla možnost podílet se na přípravách tak krásné události, jako je svatba. Nevěsta mě poprosila, abych ušila šaty pro družičky a svědkyni. Svatba byla převážně ve venkovském stylu a hlavní květinou byla slunečnice. Od té se také odvíjely barvy svatby - zelená, hnědá a žlutá. 

 

V souladu s barvami slunečnice chtěla nevěsta šaty pro družičky zelené a svědkyně měla šaty hnědé. S celkovým stylem svatby souvisí volba materiálu, který jsme na šaty použily. Původně jsme uvažovaly o lnu, ale vzhledem k ceně a spíše náročnější údržbě materiálu (a v souvislosti s tím, že je otázka, zda si holky ještě někdy šaty obléknou) nakonec vyhrálo bavlněné plátno.

Svědkyně i družičky jsou každá jiná, a proto bylo potřeba vybrat střih šatů, který bude víceméně sedět všem. A to se myslím volbou zavinovacích šatů povedlo. Zároveň u zavinovacích šatů není potřeba příliš mnoho zkoušek, což vzhledem k časové vytíženosti bylo vyhovující. První a poslední zkouška proběhla večer před svatbou (a dost jsem se bála, jak to dopadne, protože času na úpravy by už moc nezbylo). Upravovat jsem ale musela pouze jedny šaty (byly příliš dlouhé) a velmi jsem si oddechla, že holkám jinak šaty krásně padnou a moc sluší. 

Nakonec jsem u šatů udělala také rukávky s manžetou. Možností jsme zvažovaly více, ale tyto vyhrály. Zavázání šatů je možné vepředu i vzadu na mašli nebo lze stuhu díky její délce omotat kolem pasu.

A chtěla bych tímto poděkovat nevěstě i holkám za důvěru při tvorbě šatů a za krásné fotky od Kristýny Machové.
V případě zájmu vám také ráda ušiji takovéto zavinovací maxi šaty přímo na vás a v barvě, kterou si vyberete. 🙂

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)