čtvrtek 23. prosince 2021

Svíčky

Původně jsem měla v plánu publikovat poslední článek ze svatby, o které jsem psala v minulých článcích. Ale jeho příprava je poněkud komplikovanější a navíc v tomto adventním čase nestíhám moc věcí navíc. Takže tu mám jiný článek, možná o něco více aktuální.

Tento článek jsem si připravovala už také delší dobu, ale vzhledem k ročnímu období se mi začal zdát opět aktuální až teď. Téměř celý podzim a zimu velmi ráda zapaluji svíčky, protože mám pocit, že hezky dokreslují atmosféru dlouhých večerů a ty vonné ještě pěkně provoní byt. Navíc si člověk musí najít něco pozitivního na tomto období, když už je tak brzo tma a venku zima. 🙈

Vždy mě ale trochu mrzí, když některým svíčkám dohoří knot a zbyde spoustu vosku. Což se mi stává nejčastěji u velkých svíček, takže toho zbylého vosku je o to více. Tak jsem se rozhodla, že ho ještě využiji a vytvořím si svíčky nové. 

 Přiznám se, že se mi do toho dlouho nechtělo, protože představa vosku po celé kuchyni mě úplně nenadchla. Navíc jsem nechtěla obětovat žádný ze svých hrnců, abych v něm rozpustila vosk. Nakonec mě ale napadlo, že přebytečný vosk můžu rozpustit rovnou ve skleničce, ve které pak svíčku chci mít. Udělala jsem tedy vodní lázeň, do které jsem přibližně do půlky ponořila skleničky s rozlámaným zbylým voskem a pomocí špejle, kterou jsem položila napříč přes skleničku, spustila do skleničky knot. Z některých svíček mi zbyla doma i koncovka (plíšek), která bývá na dně skleničky, tak jsem je také využila. 

Většina vosků, které mi doma zbyly, byly bez vůně, takže jsem do skleniček ještě přidala pár kapek různých vonných olejů. Jen to množství se mi trochu špatně odhadovalo, tak uvidíme, jak moc pak svíčky budou vonět. Zároveň jsem celkem zvědavá, kolik vosku mi zbyde po vypálení těchto svíček, protože jsem použila knoty, které jsem doma měla a tím pádem asi úplně neodpovídají průměru svíčky.

 

Kromě toho jsme také vyráběly svíčky s Luckou, která si na to koupila i vosk i předpřipravené knoty. Svíčky jsme daly do skleniček s víčkem, což je celkem vtipná věc, protože si člověk může svíčku mezi pálením zavřít a nezapráší se mu. Jen jsme vytvořily trochu nebezpečnou věc... Navrch jsme totiž přidaly sušené květy, které během pálení svíčky můžou samozřejmě začít hořet. Tak jako tak by ale člověk neměl nechávat žádné svíčky hořet bez dozoru, tak na to pozor. 😉 

O něco jednodušší je pak výroba svíček ze včelího vosku, který se dá koupit v plátech a člověk si svíčku umotá. Svíčky ze včelího vosku mám moc ráda, protože i hezky voní samy o sobě. Jen se mi asi nepovede vždy svíčku při motání dostatečně utáhnout, protože mi přijde, že pak celkem rychle hoří. 

Další celkem jednoduchou variantou je vykrájení různých tvarů z barevných voskových plátů, které pak lze snadno „nalepit“ (stačí trochu přimáčknout) na svíčky a tím vyrobit originální svíčku. Jen se to nesmí moc přehnat, aby se v množství vosku neutopil knot.

Pálíte rádi svíčky? Zkoušeli jste někdy nějaké vyrábět?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)