úterý 2. března 2021

Žabičkování

Žabičkování si nejvíce vybavuji asi na různých (především dětských) letních šatech, tričkách, sukních apod. Díky němu se látka nařasí a stane se pružnější. Problém ale nastává, když se gumičky vytahají a látka začne odstávat. 

Původní žabičkování, vlevo nahoře již trochu povolené.

Původně se žabičkování vytvářelo pomocí čtverečkované sítě, kterou si švadlenka zakreslila na látku a následně spojovala řádky v rozích naznačených čtverců, vždy ale pouze každý druhý. Během 3. ročníku na SPŠO jsme si to zkoušely, ale musím říct, že je to práce velmi zdlouhavá. 

Žabičkování starým způsobem pomocí čtverečkované sítě.

Proto se dnes používá o něco jednodušší postup, a to díky kulaté gumičce. Jednou možností je gumičku našít na látku pomocí entlovacího stehu, kdy šijeme běžnými nitěmi a gumičku vedeme pod patkou, takže je uprostřed stehu. A druhou, o něco používanější, variantou je navinutí gumičky v napnutém stavu na cívku místo spodní nitě. Následně už jen stačí šít klasickým rovným stehem. To se pak ale nazývá spíše gumičkování, i když výsledkem je také pružně nařasená látka. Pěkný přehled o žabičkování včetně návodů má na svých stránkách Caramilla.

Žabičkování pomocí gumičky místo spodní nitě.

Nedávno se ke mě dostaly dvoje šaty, které právě žabičkování na zádech měly. Gumičky ale již nebyly zcela v kondici, což na jedněch šatech nebylo hned vidět, ale časem by se to jen zhoršovalo, a druhé šaty na zádech rovnou nepěkně odstávaly. 
Šaty u zipu odstávají kvůli povoleným gumičkám v žabičkování (před úpravou).

U prvních z nich bylo žabičkování přes celý zadní horní díl, na kterém jsem vyzkoušela žabičkování - gumičkování pomocí gumičky místo spodní nitě. Původní gumička byla špatná pouze na části šatů, a tak se mi nechtělo přešívat rovnou všechno (ano, ve skutečnosti jsem vlastně docela lenoch 😅). Proto jsem novou gumičku všila jen na povolenou část. Ale musím říct, že se mi ta gumička na cívku navíjela dost obtížně, což mohlo být způsobeno i tím, že jsem použila gumičku, kterou jsem našla doma a nejsem si jistá, že byla úplně vhodná pro toto použití.

Šaty u zipu již neodstávají (po úpravě). (Jo a vůbec není snadné si sama vyfotit záda... 🙈)
U druhých šatů bylo žabičkování v pruzích na zadním díle a původní gumička byla vytahaná jen v horní částí (ale o to více). Proto se mi v tomto případě zdálo jednodušší našít pouze plochou gumičku entlem na horní kraj šatů, díky které se látka v daném místě opět nařasila a stáhla.  

Plochá gumička našitá na horní kraj (z rubu).

Plochá gumička našitá na horní kraj (z líce).
Zkoušeli jste někdy žabičkování?🐸 Máte vůbec ve skříni nějaký oděv s žabičkováním?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)