pondělí 15. února 2021

DIY návod - Voskované ubrousky

V tomto článku zůstaneme ještě u tématu kuchyně. Tentokrát jsem sice opět tvořila z látky, ale jehlu ani nit jsem nepotřebovala.

Je to přibližně rok, co jsem se pustila do výroby voskovaných ubrousků, které mezitím už stihly projít i drobnou úpravou. Chtěla jsem je zkusit jednak proto, že nerada používám potravinovou folii a zároveň jsem se těšila, až vyzkouším nové entlovací nůžky, které jsem dostala k Vánocům. 🤩Ale abych nepředbíhala... 

Návod na výrobu voskovaných ubrousků najdete celkem snadno na internetu. Budete potřebovat dostatečně velký kus bavlněné látky (podle toho, na co budete chtít ubrousek používat zvolíte velikost a případně i tvar), ideálně s nějakým pěkným vzorem 😉. Entlovací nůžky, na obstřižení látky, aby se nepárala. A včelí vosk, který se dá koupit v různých podobách jako např. granule nebo pláty. Já jsem použila zbytky starých svíček. 

Cílem je dostat vosk do látky. To lze udělat různými způsoby. Jedna varianta je nastrouhat vosk na látku a následně ho nechat rozpustit v troubě (na cca 100°C) nebo pomocí žehličky. Druhou možností je rozpustit vosk a štětcem na látku natřít. Nutné je však použít např. pečící papír (dostatečně velký!), protože dostávat vosk z plechu nebo žehličky bych vážně nechtěla. Jednotlivé kroky bohužel nafocené nemám, ale podle popisu to jistě také zvládnete. 🙂

Když jsem ubrousky zkoušela poprvé, nechtělo se mi špinit struhadlo, a tak jsem vosk pouze nadrobila na látku a dala do trouby. Asi jsem trochu neodhadla množství vosku, takže ho bylo spíše méně a nerozpustil se úplně rovnoměrně. A ani jsem ho ničím po látce nerozetřela, což mohla být také chyba. I tak jsem ale ubrousky nějakou dobu používala. 

Nedávno jsem na ubrousky opět narazila a tentokrát jsem je zkusila vylepšit rozpuštěným voskem (ve skleničce jsem si rozpustila zbytky svíček ze včelího vosku) a žehličkou. Opět jsem trochu neodhadla množství, tentokrát jsem vosku použila asi trochu více, než bylo potřeba 🙈. Vosk jsem nalila na ubrousky a žehličkou jsem ho přes pečící papír rozprostřela tak, aby nezůstal ani kousek ubrousku suchý. Nezapomeňte si dát pečící papír i pod ubrousek, ať nemáte pak mastné žehlící prkno.

Výsledek už je podle mě ale lepší, protože ubrousky mnohem lépe drží tvar. Nejčastěji do nich balím např. tvrdý sýr nebo jimi přikrývám misky se zbytky jídla. Dají se použít všude místo potravinové folie nebo igelitového sáčku - na svačinu, na chleba, na sýry apod. Zároveň je možné ubrousky tvarovat do různých kapsiček díky reakci včelího vosku na teplo. Po použití je opláchnu studenou vodou, aby se mi vosk nerozpustil. Po nějaké době je prý vhodné ubrousky přežehlit, aby se polámaný vosk opět pospojoval, případně další vosk přidat, ale to zatím vyzkoušené nemám.  

Používáte voskované ubrousky? Zkoušeli jste si je vyrobit?🙂

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)