sobota 21. května 2022

Studium na SPŠO - můj 5. rok

Tento článek jsem si chystala už delší dobu, ale nějak ne a ne se k němu dopracovat. Dopisuji ho tedy až teď, asi tak s tříletým (už?? 😵) odstupem od dokončení oděvky. Omlouvám se za tuto prodlevu a s tím související zkreslené vzpomínky, ale chtěla jsem zakončit sérii článků o studiu na oděvce.
Jako by to bylo včera, kdy jsem odmaturovala na gymplu a kromě studia na vysoké začala studium i na oděvce. A najednou tu je poslední ročník. Čekala nás pánská vesta, a to jak technologie, tak konstrukce. Stejně tak to bylo i s pánskou bundou. Vestu i bundu jsme si ušily ve velikosti 1:2, což byla sice trochu piplačka, ale výsledek je celkem roztomilý a... nepoužitelný. 😃 
Bunda ve velikosti 1:2. Ne úplně dokonalá, ale spoustu věcí se na ní člověk naučí. :-)
Pánskou košili jsme probrali pouze v konstrukcích, protože jsme ji šily už ve druháku a naopak pánské sako pouze v technologii, a to včetně různých kapes, jejichž vzorníky jsme také zkoušely šít. V konstrukcích jsme pak ještě probraly různé „zajímavosti“ jako např. řadu modelací, kalhotky, plavky, změny velikostí střihu nebo třeba vady oděvů. 
Jazyková kapsa používaná na pánském saku.
A taky jsme hodně opakovaly, ať to všechno umíme k maturitě. Takže si během 2. pol. klasicky každá z naší třídy připravila prezentaci na nějaké konkrétní téma a to představila ostatním. Prezentaci jsme si připravovaly i na další předmět, kde jsme měly za úkol představit nějakou ne úplně běžnou techniku související se šitím. Využila jsem k tomu zkušenost získanou šitím dresů a mluvila jsem o tisku na látky, konkrétně především o sublimaci.  
Pánská vesta ve velikosti 1:2 s jednou kapsou dvouvýpustkovou a druhou jednovýpustkovou, abychom si zkusily obě varianty.
Během tohoto poslední roku jsme kromě vestičky na praxích šily dámské kalhoty, o kterých jsem psala již tady. Vzhledem ke stále stejně omezenému počtu hodin za pololetí, které jsme měly vymezené pro jednotlivé předměty, byla i praxe bohužel poněkud skrovná. 
Dámské kalhoty
 Také nás tento rok čekalo zakončení studia formou maturity. Původně jsem si myslela, že i maturitu shrnu v tomto článku, ale koukám, že jsem se poněkud rozepsala a spíš to vyjde na dva samostatné články. Takže pokračování příště. 😉
A ještě jednou bunda i s podšívkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)