neděle 19. listopadu 2017

Dekorování textilu

Tentokrát přicházím s trochu jiným článkem než obvykle, ale věřím, že vás to zaujme stejně jako mě! ☺Díky oddílu jsme měli možnost zůčastnit se téměř zadarmo kurzu Dekorování textilu od Davony.
Přiznám se, že jsem si dopředu příliš nezjišťovala, o čem kurz bude, ale podle názvu jsem byla přesvědčená, že to bude super. A taky bylo.
Tato taška je mým výtvorem.

Naším cílem bylo vytvořit si vlastní barevný vzor na plátěných taškách. K dispozici jsme dostali tašku, spostu barev na textil, ještě větší spoustu šablon, ze kterých bylo těžké si něco vybrat a pak také štětce a další věci, které jsme často ani nevyužili.
Nejprve jsme si tedy vybrali šablony, vymysleli, jak je položíme na tašku a jaký zvolíme postup, tedy jaké vzory budou vespod a jaké navrch. A pak ještě vybrat barvy. Pro mě byla tato část asi nejtěžší, protože se mi líbí všechno a většinou nemám konkrétní představu. Naopak Anča s tímto problém neměla, protože přesně věděla, co chce na tašce mít...to jsou ti studenti uměleckých škol.
Tuto tašku vytvářela Anča.
Když jsme konečně něco vybrali, pustili jsme se do tupovací techniky, kdy jsme tupáním štětce přenášeli vzor šablony na látku. Vlastně nic složitého a člověk u toho docela dobře může relaxovat. Jen z toho pak trochu bolí ruka.
Jak se postupuje od jednoho kroku k dalšímu, člověk přesouvá jednotlivé šablony a pomalu vidí, jak se vzor na tašce začíná vytvářet. Je to ale hrozně zvláštní, protože si to nějak představí a najednou to vypadá trochu jinak a já jsem třeba pak měla pocit takový, že si nejsem jistá, jestli se mi líbí to, co jsem vytvořila. Ale jak se na tašku s odstupem času dívám, tak mám dojem, že se mi líbí čím dál více.
Kdo chtěl, tak mohl dokreslit pomocí gelových per nějaké detaily. Díky tomu pak není taška tolik plochá, ale já jednak nevěděla, co dokreslovat, a pak jsem stejně usoudila, že už by ta taška ke mě tolik nešla. Protože na práci každého z nás se promítl jeho „styl“ - bylo vidět, co se mu líbí a tak nějak k němu ta taška pasovala. 
A tato taška je prací Ivy.
Nakonec stačilo vzor už jen zažehlit, nejlépe přes pečící papír, ale přes bavlnu by to také mělo fungovat a bylo hotovo!
Zabralo nám to dost času, ale i tak jsme se stačili seznámit i s technikou razítkování, zajímavé byly ukázky pufovacích barev, různých nažehlovacích ozdobných prvků apod. Také jsme si vyzkoušeli práci se smršťovací folií.
Kurz bych určitě doporučila a děkuji za jeho organizaci a realizaci týmu ze vzdělávání z Pionýra a lektorům z Davony. Získala jsem nové podněty a možnosti, které bych mohla využívat nejen pro svou tvorbu, ale hlavně pro práci s dětmi a rozšíření nabídky rukodělných činností.
Navíc jsem ráda, že jsem si mohla rozšířit svou „sbírku“ plátěných tašek, protože se mi zdají velmi praktické - nezabírají příliš místa, vejde se do nich docela dost věcí, dají se použít mnohokrát a dobře se nosí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)