pondělí 20. března 2017

Z deníku hraběnky M.

Toto představení od japonské autorky Jasuko Omači na motivy skutečných příběhů Japonky Micuko Aojamy bylo k vidění na Komorní Fidlovačce pouze jednou. Zora Jandová, která hrála hlavní a vlastně jedinou roli, byla zde hostem. Na Fidlovačce jsem byla již mnohokrát, ale Komorní Fodlovačku jsem navštívila poprvé.
 Micuko byla japonská dívka, která žila na přelomu 19. a 20. století. Jako velmi mladá seznámila s Rakušanem Heinrichem. Divákům vypráví již jako stará dáma svůj příběh, diktuje ho totiž své dceři Olze, která vše zapisuje. S Heinrichem žila nejprve v Japonsku, kde se také vzali a narodili se jim dva synové. Její rodiče byli proti tomuto sňatku, ale láska Micuko byla tak velká, že s Heinrichem po nějaké době odjela do Evropy a žili na rodinném panství. Odlišná kultura a částečná jazyková bariéra byly pro ní šokem a často toužila po návratu do Japonska. S Heinrichem měli celkem sedm dětí, ale společné chvíle jim brzy skončili, protože Heinrich po necelých 15 letech manželství zemřel. Během života v Evropě se vzdělávala a po smrti manžela se chopila správy panství. Její způsob života byl najednou velmi odlišný od života, který by ji čekal v Japonsku.

 Představení bylo velmi pěkné. Bylo spíše trochu na zamyšlení, protože život není vždy snadný a růžový. Zora Jandová ale naprosto dokonale přecházela mezi mladou a nezkušenou dívkou a starou dámou, která už leccos zažila. 
 Na sebe jsem si vzala tuto skládanou sukni

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)