neděle 26. března 2017

Puntíky, puntíky, maturitní ples

Plesová sezóna nám sice letos již pomalu končí, ale až teď se ke mě dostaly fotky z nejdůležitějšího plesu, na kterém jsem letos byla. Byl to ples, na kterém jsem byla jako absolventka, jako rodinný příslušník maturanta - tedy maturantky a v neposlední řadě také ples, na který jsem šila maturitní šaty. Tedy přesněji řešeno, spíše sukni a top.

Na tom, že ségře jednou ušiju maturitní šaty jsme se dohodly už dávno a teď opravdu nastal ten okamžik, kdy jsem se měla pustit do práce. Od začátku bylo jasné, že to bude něco neobvyklého, takže když přišla s fotkou šatů s puntíkatou sukní, tak mě to ani nepřekvapilo.☺
Problém začal trochu ve chvíli, kdy jsme měly sehnat použitelnou látku. Satén s takto velkými puntíky jsem nakonec objevila naštěstí na jednom e-shopu. A když už jsme měly látku, mohla jsem začít šít.
Sukni jsem udělala půlkolovou s černým saténovým páskem. Maruš si pak pod ní ještě vzala jednu spodničku s obručí a tylovou sponičku, které jí sukni tak akorát nadzvedly a rozšířily. Maruš na nástup brala dost vysoké podpatky, ale zbytek plesu chtěla strávit v balerínkách. Aby sukně s podpatky nebyla moc krátká, nebo aby si na ní bez podpatků ségra nešlapala, rozhodly jsme se udělat sukni vepředu kratší. Vzadu byla dlouhá tak, že když měla Maruš podpatky, tak sukně sahala tak akorát na zem a bez podpatků částečně vytvářela krátkou vlečku.
Vršek šatů, nebo tedy top, jsem upravila, protože střih, který měli v salonu, se nám moc nelíbil. Ramínka jsem tedy udělala rovnější. Délka byla udělaná tak, aby když bude Maruš stát rovně, tak aby top víceméně navazoval na sukni, ale když se začne hýbat - např. tancovat, tak aby trochu odhaloval břicho.
Přiznám se, že jsem se nejprve trochu bála, jak bude tento vzor v Lucerně působit, ale musím říct, že jsem s výsledkem byla spokojená, protože mi šaty přišly elegantní, ale zároveň zajímavé. Dokonce Maruš sklidila několik pochval od známých i neznámých návštěvníků plesu.☺
Musím také podotknout, že je Maruš hrozně šikovná, protože účes si vytvořila sama a vydržel jí navíc celý večer. A Lukáš si sladil kravatu s její sukní.
Nástup měli moc pěkný, každý ze studentů měl malou svíčku, kterou si zapálili (rozsvítili) ve chvíli, kdy je třídní učitelé obcházeli s velkou svíčkou, takže ve zhasnuté Lucerně byly vidět akorát tyto hořící svíčky.
Při předávání šerp dostali místo květin francouzskou bagetu, což se mi také moc líbilo, protože to jednak bylo originálnější než květiny a druhak co typičtějšího by maturanti francouzské sekce měli dostat. Navíc Maruš říkala, že se bageta hodila, protože částečně nahradila večeři a oddálila společenskou únavu. 
S tátou byli během tance pro rodiče hvězdy parketu, protože jsem neviděla nikoho jiného, komu by to tak dobře společně šlo. (Taky byli předtím na tanečním semináři, aby uměli ty samé kroky.)
Co se týče půlnočního překvapení, tedy tanečního vystoupení ségry třídy, tak ho měli jednoznačně nejlepší. (Zřejmě to je prostě úděl tříd z francouzské sekce, že?☺) Maruš říkala, že jí samotnou to překvapilo, protože se na zkoušku nikdy nesešli všichni, ale ten večer všichni spolupracovali a zúčastnili se, což je krásný. Velký úspěch také měli oba jejich třídní učitelé (bývalá učitelka a současný učitel), kteří se do vystoupení také zapojili. Učitel téměř půl minuty sám na parketě bavil celou Lucernu a stydlivější učitelka vystoupila jako Dancing Queen. Závěr vystoupení měli také velmi originální, protože pozvali okolní diváky k tanci, takže parket byl ve chvilce plný.
Co se mi hodně líbí na plesech GJN je to, že je Lucerna vždy dost plná. Často se tu potkává i hodně absolventů a přijde mi tato tradice pěkná. Malokterý ples jiné školy má takovou návštěvnost, což je možná trochu škoda. A já jsem si na tento ples vzala sukni a halenku, které jsem si, jak jinak, také ušila.☺
Více fotek je k vidění na mém rajčeti, protože už i takto se mi zdá, že jich tu je dost. A kvalita videí není sice nic zázračného, ale jako ukázka, si myslím, stačí.☺

2 komentáře:

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)