pátek 14. října 2022

Da Vinci

Do Českého Krumlova jezdím skoro každý rok alespoň jednou. Na vzdory tomu, že je to ráj turistů, se sem vždy ráda vracím. V posledních letech o to raději, protože tu těch turistů není tolik. Tentokrát jsem tady na konci července strávila skoro celý víkend na rozlučce se svobodou, která byla pro Áňu překvapením. Během tohoto víkendu jsme mimo jiné vyrazily i na otáčivé hlediště. Sehnat lístky dva měsíce předem bylo dost obtížné, ale přeci jen se nakonec pár míst uvolnilo. Vzhledem k tomu, že jsme si nemohly vybrat, na co půjdeme, jsem od představení žádná očekávání neměla. A o to více mě překvapilo, jak skvělé to bylo! 


Manželství historika umění Silvia a zubařky Claudie nemá daleko od rozvodu. Jemu se navíc zřejmě nepovedl mnohaletý výzkum. A najednou se spolu ocitají uprostřed 15. století, v době Leonarda da Vinciho, kam je omylem přivolal mág Zoroastro, který se snaží vyrobit zlato. Da Vinci také ale není v lehké situaci. Nemá dostatek času ani financí na svůj výzkum, a přitom ho zajímá tolik věcí. Navíc po něm někdo pořád chce nějaký obraz. A k tomu, aby mohl zkoumat lidské tělo, mu chybí povolení k pitvě. Jaká náhoda, že s pitvou mu může pomoci právě Claudie a s obrazy zase Silvio. Působení Claudie je ovšem také trochu obtížné, protože k tomu, aby zde mohla vykonávat svou profesi, musí vystupovat jako muž. Na druhou stranu jsou z ní všichni místní nadšení, protože konečně nemusejí chodit ke kováři.

Na otáčivém hledišti v Českém Krumlově jsem již byla, ale už jsem stihla zapomenout, jak moc super představení zde jsou. Zajímavé bylo, jak se především na začátku a na konci prolínala doba da Vinciho se současností. Zároveň přechody mezi jednotlivými scénami byly vždy zajímavé. Někdy se hlediště otočilo úplně na druhou stranu, jindy naopak pouze o kousek a postavy přecházeli mezi scénami společně s hledištěm. Akorát se tím pádem museli herci asi pěkně naběhat. Také mě docela překvapilo, kolik známých herců zde vystupovalo. A nechyběla ani řada vtipných hlášek a situací. Představení navíc bylo doplněné o různá akrobatická vystoupení, ať už na šálách, v obruči nebo s ohněm. Jelikož představení začínalo v půl 10 večer, už se mezitím setmělo a o to více jednotlivé ohnivé a světelné efekty vynikly. Návštěvu otáčivého hlediště určitě doporučuji, je to zážitek, který za to stojí!

Společná fotka samozřejmě nesmí chybět! 😁❤

 https://www.otacivehlediste.cz/porad/2381-da-vinci

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)