pátek 12. listopadu 2021

Maminka nevěsty

Mám tu další (a ještě ne poslední) článek z letní svatby, na kterou jsem šila několik šatů. Už jsem zde psala o šatech pro družičky a svědkyni a o šatech pro babičku. Další ze svatebčanů, který si ode mě nechal ušít šaty, byla maminka nevěsty. Jak jsem už psala minule, svatba byla ve venkovském stylu a hlavními barvami byly barvy slunečnice - tedy zelená, hnědá a žlutá. Od toho se odvíjel výběr látek a střihů.

Původně bylo v plánu ušít pro maminku zavinovací šaty v zelené barvě, podobné, jako měly družičky. Nakonec jsme se ale shodly, že by to chtělo něco odlišného a vybraly jsme látku ze směsi lnu a viskózy v přírodní béžové barvě. 

U šatů jsme udělaly široká ramínka, nepříliš hluboký výstřih a svislé členící švy. Sukně se dolů postupně rozšiřuje. Šaty mají zapínání na skrytý zip vzadu. V plánu bylo na šaty nechat od Anče namalovat nějaký motiv listů či něco podobného, aby nebyly pouze celé světlé jednolité, ale nakonec to nebylo úplně potřeba a navíc na to nezbylo moc času. 


Aby šaty nebyly příliš jednotvárné, doplnila je maminka smaragdovým kabátkem ze šifonu. Kabátek je dlouhý až na zem a nemá zapínání, takže je použitelný jako takový přehoz přes šaty. Na bocích jsou dlouhé rozparky, díky kterým (když se zavážou) je možné ho tak trochu zkrátit v případě potřeby (třeba při tanci) a zároveň okolo maminky hezky vlaje. Rukávy jsme udělaly mírně pod lokty. A ve stejné barvě měla maminka přívěsek na krku, kterým hezky doplnila celkový vzhled a moc jí to slušelo.

Kvůli tanci jsme musely vymyslet možnost rychlé úpravy šatů. Na obřad a hostinu chtěla totiž maminka šaty dlouhé, ale na odpolední a večerní zábavu na parketu by se hodily šaty spíše kratší, aby nevadily při tanci. Zároveň se ale maminka nechtěla převlékat do jiných šatů. Díky tomu, že se šaty dolů nerozšiřovaly příliš se povedlo tuto možnost zkrácení vymyslet a výsledek byl téměř nad očekávání povedený. Výsledná délka šatů po zkrácení byla trochu pod kolena.


Děkuji tímto za důvěru při šití šatů a kabátku a zároveň děkuji za spolupráci při šití. Více, než na těchto šatech, se ale mamka podílela na šití šatů pro družičky a svědkyni, které jsem došívala až chvilku před svatbou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)