pondělí 14. prosince 2020

Vánoční vyrábění s dětmi

Každý rok (kromě toho letošního) před Vánoci bývají školní vánoční trhy, kde děti nadšeně prodávají (především svým rodičům) své výrobky. Proto se prosinec ve škole nese v duchu vyrábění vánočních ozdob, přáníček apod. Letos se trhy předpokládám nikde nepořádají, ale i tak si děti nejen ve škole, ale i doma jistě rádi něco vyrobí.

Před rokem jsem byla mamce ve škole pomáhat s výrobky na trhy a každé z dětí si během dopoledne vyrobilo tři výrobky. První z nich byla borovicová šiška, kterou si děti trochu nabarvily bílou, aby vypadala jako zasněžená, a nahoru přivázaly mašli.

Druhým byl stromeček z plsti. Stromečky jsem doma nastříhala a děti měly za úkol vždy dva stromečky slepit k sobě, mezi ně dát špejli, aby se pak mohly zapíchnout třeba do květináče, a nalepit na ně stuhu a hvězdičky.

Posledním byla sklíčka s vánočními motivy, která děti vymalovaly barvami na sklo. 

Vyrábí se však nejen ve škole, ale i naše oddílové schůzky bývají před Vánoci zaměřeny na různé vyrábění. Několikrát jsme dělali svíčky ze včelího vosku, což je taková klasika, která ani není příliš složitá. Loni jsme také poprvé zkoušeli šití vánočních ozdob z plsti. Dětem jsem připravila různé šablony, které si obkreslily (nebo si vymyslely vlastní), tvar si dvakrát vystřihly a sešily smyčkovým stehem (nebo nějak, jak jim to zrovna šlo). Následně ještě mohly přilepit nějaké vločky nebo hvězdičky apod. A samozřejmě nesmělo chybět poutko na zavěšení.

Letos se do poslední chvíle nevědělo, jak to všechno bude, a tak jsme si pro děti připravili takové vánoční ozdoby, které můžou vyrobit buď s námi na schůzce nebo doma sami či s rodiči. Jsou to např. různé papírové ozdoby, skleněné ozdoby, dřevěné ozdoby apod. Konkrétní nápady na vyrábění si můžete prohlédnout zde. Zároveň jsme výrobky vybírali tak, aby to bavilo případně i nás, takže si možná také ještě něco vyrobím. 😄

Máte nějaké tipy na pěkné vánoční ozdoby či jiné výrobky? 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)