úterý 9. června 2020

Dámské kalhoty

Pánské kalhoty jsme ve škole šili už někdy během 3. ročníku. Na dámské kalhoty nám ale v té době nezbyl čas, i přestože teoreticky jsme je probraly. V posledním ročníku jsme měly šanci trochu dohnat vše, co jsme v předchozích čtyřech letech nestihly, a tak se dostalo i na kalhoty.
 
Rozhodla jsem se, že si ušiji bavlněné kalhoty, které budou pohodlné, především na doma, ale v případě potřeby v nich budu moci jít i ven. Barvu jsem proto příliš neřešila a použila látku, kterou jsem už nějakou dobu měla doma, kdoví odkud. 
Střih jsem měla hotový už od doby, kdy jsme kalhoty probíraly teoreticky. Naštěstí byl stále použitelný. :-) Trochu jsem si snížila pas a zúžila nohavice, ale jinak jsem myslím střih použila bez větších úprav.
Kapsy jsem zvolila klínové, protože se mi dobře šijí, jsou praktické a líbí se mi. Příště bych dělala možná trochu větší průhmat - otvor do kapsy, ale není to nic kvůli čemu by se mi chtělo kalhoty upravovat. Vzadu mají kalhoty jednu výpustkovou kapsu. 
Co jsem ale i po ušití upravovala, byl pasový límec, který jsem zúžovala a trochu více tvarovala, protože mi dost odstával. Dolní konec kalhot je pouze ohnutý do líce a tvoří tak manžetu. Samozřejmě by vypracování jednotlivých částí mohlo být i lepší, ale je nutné brát v potaz, že těch kalhot a kapes zatím moc našitých nemám. ;-)
Vypracování dámských kalhot je trochu odlišné oproti pánským, kromě toho, že zapínání je na druhou stranu, tak např. poutka na pásek by měla být u dámských kalhot pouze ozdobná. Celkově mám pocit, že pánské kalhoty se dělají trochu tak, aby byly více odolné, naopak u dámských kalhot se počítá s tím, že by měla být možnost je v případě potřeby rozšířit.
 Na závěr přeji všem mnoho zdraví a doufám, že současnou situaci zvládáte bez větších obtíží. Nezapomínejte také pobývat na čerstvém vzduchu, ideálně na odlehlejších místech a samozřejmě s dodržováním všech bezpečnostních opatření - ovšem s rozumem. :-) 
Fotky jsem nafotila již během dubna, kdy bylo paradoxně hezčí počasí než teď... Tak snad to léto ještě přijde. :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)