neděle 22. března 2020

#RouškyVšem

Roušky. Dnes a denně omílané téma. Mají nějakou účinnost? Jak často je měnit? Jak se o ně starat, aby plnily svou fuknci co nejlépe? A kde je vůbec vzít? 
Není to tak dávno, kdy se lidé dívali divně po ostatních, kteří roušku nosili. Dnes už je to spíše naopak a tato změna proběhla dost rychle. Mimo jiné tomu významně napomohla i iniciativa ze strany známých osobností. Stejně tak rychle vzrostla poptávka po rouškách a s tím se objevilo spoustu šikovných lidí, kteří roušky šijí.
 
Asi není příliš nutné toho o rouškách psát zbytečně moc, přeci jen je toho plný internet, tak alespoň ve stručnosti.

Střihy a návody
Ušít roušku asi nikdo z nás dříve nezkoušel, a tak se všichni tak trochu učíme za pochodu. Roušky vyrábíme dvou základních typů střihu.
Jeden z nich je tvořen obdélníkem, který má několik skladů a nejčastěji bývá na tkalouny, kterými se zavazuje kolem hlavy. Jeho výhodu spatřuji v tom, že k ušití těchto roušek stačí čtverce látky a tkalouny taktéž ušité ze stejné látky. Víceméně se podobá zdravotnickým rouškám. 
Druhým je tvarovaný střih, který (dle mého názoru) lépe přiléhá k obličeji, ale zároveň je již trochu složitější na ušití (i když ne o moc). Tento střih je většinou na gumičky za uši. Zde se tedy setkáváme s tím, že je nutné se trochu více pověnovat stříhání jednotlivých součástí roušky. Navíc je na závěr  potřeba přidat gumičky, které jsou v současné chvíli nedostatkovým zbožím. Na druhou stranu mám pocit, že manipulace s nimi je jednodušší (pokud člověku nevadí, že gumičky trochu tahají za uši - ale to lze snadno upravit použitím delší gumičky).
Návody na ušití roušek si asi každý zvládne najít sám. Navíc mám pocit, že je všude návodů tolik, že není potřeba, abych také nějaký vytvářela. Pokud byste ale přeci jen o návod měli zájem, dejte mi prosím vědět.
Odkazy na výrobu roušek a jiné užitečné odkazy najdete v tomto dokumentu. Já šiji podle tohoto návodu, odkud jsem si vytiskla střih (který má různé velikosti - dámská / pánská / dětské) a postup je pěkně vidět v tomto videu.

Péče
Asi není nutné opakovat, že pořízením roušky to všechno teprve začíná. Následující informace už asi každý četl mnohokrát, ale myslím si, že jsou důležité, a proto je alespoň v rychlosti zopakuji. Roušku je potřeba nasazovat čistýma rukama, během nošení se jí nedotýkat a ve chvíli, kdy je vlhká, měla by se vyměnit a to tak, že se člověk nedotkne její přední části, tedy pomocí tkalounu nebo gumiček. Někde se uvádí, že by se rouška měla měnit každou hodinu, jinde píší, že i 4 hodiny je možné mít jednu roušku. Jak roušku nasadit se můžete podívat v článku Státního zdravotního ústavu.
Pro čisté roušky by měl mít každý určené místo, stejně tak pro použité, aby se nepomíchaly a nemohly infikovat. Samozřejmě je potřeba nezapomínat na pravidelné mytí rukou před nasazením roušky a po jejím sundání. 
Následně je potřeba roušku vyvařit (nikde jsem nenašla, jak dlouho je vařit - vařím tedy alespoň 5 minut a poté ještě nechám ve vodě alespoň dalších 30 minut vychladnout) nebo vyprat alespoň na 60°, ale lépe na 90°. Následně se doporučuje roušky ještě přežehlit, ideálně parní žehličkou. Proto je potřeba, aby byla rouška bavlněná, neboť jiné materiály nemusí být tolik tepelně odolné. 
Informace o péči o roušky můžete najít také na SMO nebo na iRozhlas.
Materiál
Je asi jasné, že doma ušitá rouška nebude mít stejné vlastnosti jako zdravotnická. Když jsem ale koukala na různé grafy, které porovnávaly jednotlivé materiály, byla jsem celkem mile překvapená. Bavlna ze všech matriálů vhodných na šití roušek vychází celkem dobře a navíc, jak jsem již psala, má vhodné vlastnosti i na vyváření. Pokud vás toto téma zajímá, doporučuji se podívat např. na Smart Air nebo na Fler


Pár poznámek na závěr
Nošením roušky nechrání člověk sám sebe, ale především lidi kolem sebe. Takže pokud bude nosit roušku každý, budeme se chránit všichni navzájem. 
Roušku je potřeba nasadit si nejen přes pusu, ale i přes nos! Bohužel stále občas potkávám lidi, kteří to tak nemají.
Další užitečné odkazy a videa najdete na #rouskyvsem a Mapa Pomoci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)