pátek 30. srpna 2019

Jitex

Jako doprovod na škole v přírodě v okolí Písku se mi podařilo s dětmi dostat mimo jiné také do Prácheňského muzea v Písku. A zrovna v této době zde byly hned dvě výstavy, které mě zaujaly o něco více než stálé expozice. Jednou z nich byla Písecká móda před Jitexem a pak Jitex 70

Jitex funguje v Písku od roku 1949 a věnuje se především pleteninám. Výstava návštěvníky seznámila s několika kroky, které bylo nutné projít před samotnou výrobou textilu. Jsou to přádelna, pletárna, barevna a samotné šití. Tím jsem si trochu připomněla, co jsme probíraly ve škole na nauce o materiálech, což se takhle před maturitou celkem hodilo. :-) 
Dětem se velmi líbila především část výstavy, kde si mohly na jednoduchých pletacích strojích vyzkoušet, jak takové pletení vypadá. Kromě toho zde byly také staré průmyslové šicí stroje. Vystaveno bylo i nějaké oblečení, které si někteří ještě mohou pamatovat z dětství nebo mládí, tehdy samozřejmě velmi módní. :-) 
Výstava Písecká móda před Jitexem už podle názvu napovídá, že zde bylo vystaveno oblečení z první poloviny 20. století. Mě nejvíce zaujaly dámské šaty, které byly často velmi pěkně vypracované, ale byly zde také různé kabáty, klobouky, boty apod.
A aby toho nebylo málo, byla zde výstava i německé návrhářky Lucie Linden. Na to, že modely byly z 2. poloviny minulého století, některé z nich by se daly nosit i dnes.
 
Bohužel jsem na projití výstav neměla tolik času, kolik bych si představovala, ale i tak se mi celkově návštěva muzea líbila a doufám, že se tam ještě někdy vrátím (i když tam už zase budou jiné výstavy).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)