úterý 18. června 2019

Hana Podolská, legenda české módy

O výstavě Hany Podolské v UPM jste asi slyšeli a já jsem si ji pochopitelně nemohla nechat ujít. A koho jiného vzít na tuto výstavu než babičku, která si pamatuje, jak její maminka si nechávala šít šaty na zakázku. (Sice ne přímo u Podolské, ale doba to byla ta samá.) 


Výstava přibližovala život a cestu Johanny Vošáhlíkové, která na konci 19. století začínala jako švadlena v krejčovství, v roce 1905 si otevřela svůj salon, který se postupně rozrůstal, z Nuslí se přesunul do centra Prahy, až byl od roku 1915 v Lucerně. V roce 1931 se salon přestěhoval do paláce Adria.

Její salon navštěvovaly herečky, stejně jako dámy z vyšší společnosti. Modely od ní můžeme vidět v některých starých filmech. Kromě běžných ukázek nových modelů upořádala Podolská také první módní přehlídku u nás. Spolu se salonem Oldřicha Rosenbauma byl salon Hany Podolské největší a nejnavštěvovanější u nás.
Po roce 1948 byl ale její salon znárodněn a přejmenován na módní závod Eva, kde mohla Podolská i nadále pracovat do roku 1954, kdy byla poslána do důchodu. Módní závod Eva fungoval do roku 1991.
 
Dokážu si představit, že mnohé z vystavených šatů si člověk obleče i dnes a bude v nich zářit díky kvalitním materiálům, nadčasovým střihům a preciznímu zpracování. Kromě vystavených šatů si návštěvníci na některé oděvy mohli i sáhnout a porovnat materiály, navrhnout vlastní oděv nebo také shlédnout dokument o Podolské.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)