úterý 29. srpna 2017

Pánské kalhoty

Během 2. pololetí 3. ročníku na SPŠO jsme šily pánské kalhoty. Střih jsme se sice také učily vytvářet, ale pro tyto kalhoty jsme použily střih, který byl k dispozici na dílně. Také proto to nejsou kalhoty, ale kraťasy. A velikost byla také jednotná, ale taková, že se do kalhot vejdu. 

Každá kapsa je jiná, abychom se naučili různá zpracování, což bylo na jednu stranu zajímavé, ale také o to pracnější. Manžety, kterými jsou kalhoty dole zakončeny v původním střihu nebyly. Rozhodla jsem se je tam však přidat, protože se mi bez nich zdály kraťasy částečně neukončené.
Trochu mě mrzí, že bylo předem trochu počítáno s tím, že se tyto kalhoty nosit nebudou, a proto mají každou kapsu jinou a délka je také velmi krátká.
Z této látky jsem už před časem chtěla udělat kalhoty, ale jednak je to trochu kousavá látka a druhak se s kostkovaným vzorem těžko pracuje. Kostky by měly co nejvíce navazovat, čemuž jsem samozřejmě u těchto převážně zkušebních kraťasů příliš pozornosti nevěnovala.
 Pasový límec je z vnitřní strany tvořen protiskluzkou, která by měla zajišťovat to, aby pánům nevylézala košile z kalhot. Na pasovém límci je také 6 poutek na pásek. Zapínání je zajištěno zdrhovadlem v rozparku mezi předními díly a pasový límec je zapínán na knoflík.
 Na levém předním díle je klínová kapsa, která se mi vždycky líbila a stále se mi líbí a zdá se mi i praktická, protože se do ní dá snadno strčit ruka. Ale není již tak nenápadná a má tedy trochu sportovnější vzhled.
 Na pravém předním díle je kapsa ve švu. Vypadá pěkně a nenápadně, což je její účel, ale prakticky se mi více líbí klínová kapsa, protože do ní jde dát snáze ruka. 
 Na pravém předním díle je hodinková kapsa s patkou. Kasička je to hrozně malá a dnes si nejsem jistá jejího využítí, ale docela se mi líbí, protože je taková nenápadná a pod patkou skoro není vidět průhmat kapsičky.
Na pravém zadním díle je jednovýpustková kapsa s patkou zapínanou na knoflík. Jednovýpustková kapsa vypadá sama o sobě pěkně, ale líbí se mi i s patkou.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)