čtvrtek 1. června 2017

Vražedný pátek

Do divadla v Řeznické chodíme převážně s Bárou a nebylo tomu jinak ani tentokrát. Voucher se slevou jsem našla na slevomatu a následně jsme si vybraly představení Vražedný pátek od Benjamina Kurase.
Starý rabín Freitag si pozval židovského policistu Goldberga ze Scotland Yardu. V pracovně mu totiž leží uškrcený muž. Tento muž je německý desátník, který během 2. světové války pracoval v koncentračním táboře Belzec. Přišel Freitaga vydírat, ale co je horší, Freitag se rozpomněl na část své minulosti. Svůj příběh vypráví Goldbergovi, který mu nejprve příliš nevěří a má ho za blázna. Rabín totiž tvrdí, že během války v táboře Belzec. Ne však jako vězeň, ale jako velitel. Postupně vysvětluje své důvody a ukazuje se, že šel do tábora dobrovolně, kvůli jedné židovské dívce, kterou miloval. Po necelý rok se mu dařilo ji chránit, pak ale těžce onemocněl a o dva roky později ho našli v Buchenwaldu s číslem doktora Freitaga a ztrátou paměti. Na více než 30 let se mu podařilo všechno toto vymazat z paměti, ale teď to bylo za jeden večer zpět. Goldberg mu nakonec uvěřil, protože Freitag si pamatoval různé podrobnosti z chodu tábora, ke kterým by si nikdo jinak nedostal. Dokázat však toto všechno dalším lidem už nebude tak snadné. 

Představení se mi líbilo. Toto téma není nic pěkného, ale na druhou stranu bychom na něj neměli zapomínat, protože je a bude součástí naší minulosti. Zde bylo navíc dilema mezi tisíci mrtvými a záchranou milované osoby. Výkony Stanislava Zindulky v roli Freitaga i Jakuba Zindulky v roli Golberga byly skvělé!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)