neděle 17. března 2013

Carmen

 Národní divadlo jsme navštívili se školou s našimi Francouzi, kteří zde byli týden na výměnném pobytě. Tuto operu vybrali naši profesoři zřejmě právě z toho důvodu, že je francouzsky, ale jelikož je (tedy alespoň pro mě) většinou náročné opeře rozumět, tak si nejsem jistá, jestli to k něčemu bylo... Autorem Carmen je francouzský skladatel Georges Bizet.
 Don José by se měl ženit s Micaelou, ale potkává Carmen, krásnou cikánku, kterou má odvést do vězení, kvůli vyvolané bitce. Musí si ale dva měsíce trestu odsedět za ní, protože ho přesvědčila, aby jí pustil. Když se znovu potkají, přidává se don José k pašerácké skupině, protože se nechce vzdát Carmen a do kasáren se už vrátit nemůže. Dona Josého vyhledá Micaela se zprávou, že jeho matka umírá a Carmen odchází s toreadorem Escamillem, který zve všechny na býčí zápasy. Carmen odmítá dona Josého, jelikož je už dlouho zamilovaná do Escamilla a don José ji ze žárlivosti probodne.

 Opera není mým nejoblíbenějším důvodem k návštěvě divadla, ale nepochybuji, že účinkující podali skvělý výkon. Bylo to trochu dlouhé, tak jak opery většinou bývají, a navíc nebylo příliš místa na nohy. Carmen se mi však asi více líbila v muzikálové podobě v Hudebním divadle Karlín.
http://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/15


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)